els llegums
LLEGUMS CUITS


ELS NOSTRES LLEGUMS
MONGETA PINTA
Propietats
 
Consum
Aquestes mongetes es recullen a finals d'estiu i és llavors quan reben el nom de "pochas". Si se li deixa un període de temps per assecar-se es converteixen en la mongeta "pinta".
Arreu d'Eapanya se les anomena de diferents maneres: fesols, mongetes pintes, porotos, mongetes, chícharos... però en tots els casos es fa referència al mateix llegum, un dels més utilizats a tot el món i amb una enorme quantitat de propietats nutricionals.Conté una gran quantitat de carbohidrats, proteïnes, vitamines, minerals i fibra.
Té un contingut baix de greix i no té colesterol.
Són font de tiamina, riboflavina, niacina i àcid fòlic, vitamines importants per a la producció d'energia.
Ajuda a evitar malalties com la diabetis o l'obesitat i a regular el sistema digestiu, gràcies al seu alt contingut en fibra.


 
En el cas de consumir les mongetes o mongetes seques, les seves propietats nutritives es modifiquen, atès que les seves proteïnes augmenten així com els seus àcids nucleics, i passen a ser més calòriques a causa dels seus hidrats de carboni, encara que segueixen sent baixes en greixos insaturats. En canvi el seu poder en fibra es veuen recompensades pel que estan indicades per a problemes de colesterol o diabetis ja que ajudaran a reduir l'absorció del colesterol i els sucres a l'intestí.

 

Els beneficis i les propietats nutricionals dels llegums són superiors a les proteïnes animals.