els llegums
LLEGUMS CUITS


ELS NOSTRES LLEGUMS
MONGETA DEL GANXET
Propietats
 
Consum
És natural del Maresme (Barcelona), una varietat amb tradició a Catalunya.
És d'alta qualitat i es desseca al sol. Aporta grans quantitats d'energia al cos, té un alt contingut d'hidrats de carboni, fibra, ferro i baixa quantitat de greix. Té una producció i consum limitats.Entre les seves principals propietats destaquen els hidrats de carboni, les proteïnes i les fibres, alhora que tenen una quantitat certament mínima de greix.
Segons estudis portats a terme, la mongeta és un llegum ideal per a aquelles persones que tinguin un colesterol alt, ja que segons s'ha pogut constatar, ajudarà a rebaixar-lo fins a un 20%. Això és així gràcies a la fibra soluble que conté.
Però la fibra no només destaca per aquesta particularitat, ja que també alleuja i millora el trànsit intestinal i combat el càncer de còlon i el de recte.
És un llegum molt bo per a les persones diabètiques, ja que redueix la velocitat d'absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present en la sang.
Són una font important de proteïnes i si les ajuntem amb l'arròs ens aporten llavors la majoria dels aminoàcids essencials.
Les beines seques de les mongetes, bullides són un bon remei hipoglucemiant és a dir que baixen els nivells alts de sucre (glucosa) en sang.
Ideals per a persones amb treballs físics o en època de creixement a causa del seu gran poder energètic i riquesa en proteïnes.
La seva quantitat de fibra soluble és un dels millors remeis pel colesterol i les malalties cardiovasculars.


 
A Espanya es consumeixen els llegums secs en multitud de guisats, com la favada o les mongetes de Tolosa. També es preparen amb arròs, al plat anomenat "moros i cristians». Famós és l'arròs amb fesols i naps (plat típic de València), que és un ric guisat fet de mongetes blanques (a les que els valencians diuen fesols), patata i nap. També és originari de Catalunya les "seques amb botifarra".

 

Els beneficis i les propietats nutricionals dels llegums són superiors a les proteïnes animals.