els llegums
LLEGUMS CUITS


ELS NOSTRES LLEGUMS
LLENTIA PARDINA
Propietats
 
Consum
És un llegum que creix en beines que contenen una o dues llavors.
La llentia es cultiva des de fa uns 8.000-9.000 anys, per això se'l considera un dels cultius més antics.
Més tard va ser introduïda a Europa on es va difondre a la resta dels països, sent el seu cultiu més recent a Amèrica. A Egipte es cultiva i consumeix des de l'any 2.200 aCProbablement les llenties siguin un dels llegums més complets que podem menjar sense preocupació. Aquestes contenen un nombre considerable de proteïna per tant els vegetarians les mengen per suplir la carn. Les llenties contenen aminoàcids que ajuden a la digestió. EL seu contingut en àcids nucleics ajuden a renovar cèl · lules de la pell evitant l'envelliment.
Les llenties ajuden a mantenir equilibrats els nivells de sucre fet pel qual es recomanen a les persones amb diabetis perquè redueix la necessitat en els nivells d'insulina.
Les persones amb obesitat les poden consumir ja que produeixen sensació de sacietat evitant el menjar un altre tipus d'aliments entre hores amb més calories.
Les llenties són un eficient afrodisíac ja que augmenten la libido i mantenen l'erecció.
Les llenties protegeixen el sistema nerviós i ajuden a equilibrar l'estat d'ànim.
Contenen 25% de fibres solubles, el que contribueix a disminuir el colesterol.
Els hidrats de carboni són els més abundants i estan formats fonamentalment per midó. Contenen un 65% per cada 100 g de matèria seca.
Són riques en vitamines C, B1, B3 i B6.
Contenen ferro, fòsfor, coure, zinc, seleni (antioxidant), magnesi, àcid fòlic, triptòfan (aminoàcid essencial).
Són deficitàries en metionina (aminoàcid essencial), però si es combinen amb cereals com l'arròs, es converteixen en proteïnes d'alt valor biològic.
Per a aquelles persones que segueixen una alimentació vegetariana, les llenties són una de les fonts més importants i destacades de ferro, ja que està combinat amb els aminoàcids.
Són imprescindibles per a persones amb anèmia, ja que la seva abundància en ferro és fàcilment assimilable. No obstant això, si bé són molt nutritives, es recomana no consumir quantitats certament excessives.
Per acabar hem d'assenyalar que aquest llegum ajuda a les persones que fan grans esforços mentals.


 
És un aliment molt econòmic i rendidor. Baix en calories.
Es poden preparar en sopes, estofats i guisats. Es caracteritzen per absorbir fàcilment els sabors.
Tenen a més propietats medicinals ja que són emol · lients i resolutives.
En qualsevol cas, les llenties són uns llegums deliciosos, que a més de comptar amb importants beneficis i propietats per a la salut d'aquelles persones que les consumeixen amb certa regularitat, tenen uns valors nutricionals igualment interessants.

 

Els beneficis i les propietats nutricionals dels llegums són superiors a les proteïnes animals.